Värne Allians VISION

”Hur ljuvliga är inte glädjebudbärarens fotsteg när han kommer över bergen och förkunnar frid, bär fram goda nyheter och förkunnar frälsning och säger till Sion: ”Din Gud är Konung!”
Jes. 52:7

Säkert har du någongång hört uttrycket ”mycket snack och lite hockey?” Att säga allt det där fina och bra, men inte omsätta det i praktisk handling. Kanske är det detta som Jacob i bibeln menar när han skriver i Jak.1:22:

”Var ordets görare, inte bara dess hörare, annars bedrar ni er själva. Om någon är ordets hörare och inte dess görare, liknar han en man som betraktar sitt ansikte i en spegel, och när han har sett sig själv i den, går han sin väg och glömmer genast hur han såg ut.”

Och visst är det väl lätt i livet att säga de där fina orden, men svårare att leva efter dem?

Det är en sak att tala om kost och träning - en annan sak att ta sig till gymmet en kall, snöig morgon och dessutom välja morötterna framför den franska nougaten, när sötsuget sätter in.

Det är en sak att tala om att leva för andra - en annan sak att bjuda in den besvärliga, smutsiga människan som står och knackar på din dörr för tionde gången denna veckan, och dessutom precis när familjen sitter i soffan och ska mysa..

Det är en sak att tala om allas lika värde - en helt annan sak när asylboendet planeras precis intill min tomt eller när uteliggaren som luktar av spya, urin och alkohol, ber om en kram..

Det här är svårt. Och man kommer till korta så många gånger, men ändå är det just detta vi är kallade till. Jesus gick just till dem som ingen annan gick till, Han rörde vid den oberörbare, Han talade inte bara om kärlek, Han var och är kärleken! Han tillhör riket ”tvärtemot” och Han kallar oss att följa Honom, följa Honom till den som ingen annan går till och Han vill ge oss kraft att orka och klara det!

Denna morgon ber jag att mina ord inte bara ska bli fina ord på en blogg, utan ord som förvandlas till praktisk handling. För kärlek är mer än ord. Jesus talade om kärlek, omsatte den i handling när Han gav sitt liv på ett kors för dig och mig.
Avslutar med en sångstrof från skivan ”Credo” med Carola:
”Låt mina fötter få gå, på vägar du vill jag ska vandra. Hela mitt liv vill jag tjäna Dig och berätta om Dig för andra”

Kram/Sofie

Läs hela inlägget »

"Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna."
Upp. 3:13

Det finns en sång som vi brukar sjunga här hemma ibland. Texten lyder:

"Gud har skapat oss med öron, så att vi kan lyssna till Honom. Lyssan nu, lyssna nu, lyssna nu. Han vill prata med dig just nu."

Att lyssna. Så viktigt men också så svårt. Det kan vara så mycket som stör och distraherar oss när vi ska försöka lyssna.

Maken som kommer hem från en dag på jobbet, barnen som kommer hem med diverse känslor och upplevelser från skoldagen, andra människor som ibland behöver lätta sitt hjärta eller Gud själv som försöker fånga vår uppmärksamhet därför att Han älskar oss och vill tala till oss just där vi är i vår vardag. 

 Hur blir jag en bra lyssnare?
Jag tror att det finns några faktorer som är viktiga för att kunna bli en god lyssnare.
- Tid. Att lyssna på riktigt, innebär inte att ställa frågan "hur är det?" i kön på ica, när man är stressad för att man måste hem och skjutsa till träning eller vad det nu kan vara. Att lyssna på riktig kräver att jag har tid. Tid att sätta mig ner, tid att sätta på en kopp kaffe, tid att titta någon i ögonen och lyssna.
- Uppmärksamhet. Att lyssna på riktigt innebär inte att ställa frågan "hur är det?" och sedan fortsätta att kolla flödet på instagram, läsa tidningen eller låta tv:n stå på.
För att kunna lyssna behöver jag skala bort det där som distraherar. 
- Stillhet och tystnad. Att lyssna på riktigt innebär inte att ställa frågan "hur är det?" och sedan prata själv. Att lyssna på riktigt innebär att ha modet att också kunna vara tyst, att hålla inne med de egna behoven en stund och ta in någon annans berättelse.
 
Hur kan jag då höra vad Gud vill säga til mig?
Genom att ge honom kvalitetstid och inte bara i farten, när jag är på väg.
Genom att våga pausa från sociala medier, och annat som distraherar, och vara stilla inför Honom, i ordet och i bönen.
Att vara stilla, i tystnad. Hans röst är som en viskning i vårt inre. Den tränger sig inte på utan väntar på att vi ska stanna och lyssna. Lyssna till rösten som vill uppmuntra, bekräfta, leda och visa oss vilken väg vi ska gå.

Ha en fin inlyssnande vecka!
/Sofie
 

Läs hela inlägget »

Under julledigheten tittade vi på en dokumentär som hette ”Martina har sett alla mina filmer”. En dokumentär fylld av värme som berörde mitt hjärta. En timma som lyfte fram människans unika värde, oavsett. Som också lyfte fram att det är inte det perfekta livet som nödvändigtvis behöver vara det bästa, utan ett liv kan vara rikt och fyllt med mening trots svårigheter och sprickor.
Det är Tom Alandh som följt Martina och gjort flera filmer om hennes liv. När den första filmen om hennes liv spelades in var hon bara 5 år. I den här filmen har hon hunnit bli 50!
Martina föddes med downs syndrom. Hennes mamma fick höra att hon skulle lämna henne på instution och satsa på sin karriär istället, och så snabbt som möjligt försöka skaffa barn igen.. Denna mamma, denna hjälte, vägrade. Hon tog hand om Martina och hennes bror och har funnits vid Martinas sida genom livet, i med och motgång.
Jag ska inte berätta mer, utan rekomenderar varmt att se den! Men det som jag fastnade allra mest vid och som tog tag i mig, var Martinas egna ord i slutet av programmet. Ord som har blivit en bön i mitt hjärta och en vision för mitt liv: Att ha ögon som ser!
Såhär säger Martina:
”Somliga människors ögon ser på mig utan att se. Då undrar jag om jag finns. Andra har ögon som säger att de bryr sig. Då vet jag att jag finns. Då tror jag att det är bra.”
/Martina

”Jesus, dra mig nära dig, forma mig och gör mig mer lik dig. Ge mig ögon som ser och bryr sig om, i Jesu namn Amen.”

/Sofie


 

Läs hela inlägget »
Kanske lite sent, men jag vill ändå önska dig ett gott nytt år! 2016 har passerat och när man tänker tillbaka så finns det både minnen av glädje och tacksamhet, men också minnen av misslyckanden och mörker. Det är väl det som kallas livet. Livet med sina både och.

Så kom ett nytt år, 2017. Fortfarande är det som ett orört snötäcke eller som ett oskrivet blad. Det ligger förväntan i luften, vad kommer hända detta nya år? Vad har Gud förberett? Man är liksom taggad, ungefär som de skidåkare man har följt den senaste tiden. De står där vid starten och är så laddade och fokuserade. Man vill iväg!

Ungefär så kände jag mig vid årsskiftets startlinje. Men så lagom när startskottet går, kommer förkylningar, feber och diverse magåkommor på besök... hmm, vilken start det blev..
Tråkigt, eller hur? Trist? Absolut!
Men det innebär faktiskt också tid. Tid att be, tid att söka Gud för det som ligger framför, tid att låta rötterna borra sig ner mot djupet, som Tomas Sjödin skriver i sin bok "Det är mycket man inte måste". Han skriver i ett kapitel om de dova dagarna. Att de är under de dagarna vi växer, djupnar och finner väg. Han avslutar kapitlet såhär: "När jag plågas av att jag inte fått något gjort på en hel lång dag, brukar jag trösta mig med att den dagen har gjort något med mig och att den därför inte var bortkastad. Den var bara jobbig."

Kanske är det så att även de tråkiga dagarna är en gåva till oss. T som i tråkig och trist.
Men också T som i tid, tilltal och tillit.

Kanske är det också psalmistens tankar när han skriver i Psalm 46:11 "bli stilla och besinna att Herren är Gud". 

Så när vi upplever dagar som är dova, trista och tråkiga. Eller dagar då vi går igenom svåra prövningar. Kom ihåg att Herren använder de dagarna till att forma dig, tala till dig och förbereda dig för tider som ligger framför.

Önskar dig ett välsignat 2017!

/Sofie
Läs hela inlägget »

Det händer lite då och då att jag och maken anmäler oss till ett lopp. Vi gillar att träna och att ta en löprunda i friska luften. En löptävling är en sporre i träningen och en kul grej att göra tillsammans.

Vissa gånger när man ger sig ut och springer känns det kanon. Kroppen är stark och inspiration och motivation är på topp! Dock inte alltid..
Andra dagar kanske både vädret, kroppen och knoppen säger något annat. Det tar emot och man ställer sig frågan gång på gång under löprundan, varför man utsätter sig för detta när man kan krypa ner i soffan med en chipspåse istället.
Men så närmar sig det där loppet och man taggar till. Så är tävlingsdagen där. Man är förväntansfull och nu ska det liksom avgöras. Har jag tränat tillräckligt? Kommer kroppen och knoppen vara på min sida? Kommer jag att springa på en bra tid? 
Så hör man startsignalen och man är igång. Det känns bra i början, helt okej i mitten, sista delen är tung.. Slutsträckan är fruktansvärt tung. Sist jag sprang tror jag faktiskt inte att jag hade orkat om det inte varit för killen som låg framför mig. Han peppade och stöttade och hejade, så tillsist var jag i mål på en tid som jag är nöjd med!
Hur tungt det än kan kännas så är känslan när man springer över mållinjen desto bättre. "Yes, I did it!". En härlig känsla fyller liksom hela mig.

I vår församling har vi under en tid byggt om och byggt ut vår kyrka. Vissa dagar har vi varit så taggade och inspirerade, andra dagar tror jag flera av oss undrat vad vi gett oss in på.  Men så började invigningsdatumet närma sig och vi taggade till. Så kom dagen, helgen då vår fina kyrka skulle invigas. En intensiv helg och många av oss var trötta, väldigt trötta. Men det fina är att vi den sista sträckan också har fått stötta och hjälpa varandra. "Kom igen, det här fixar du!", "Jag finns här för dig" eller tack för att du gjorde det här så fint!" Ja, tillsammans har vi sprungit ända in i mål! Fantastiskt!

Detta får mig också att tänka på livet självt. Vissa dagar och faser känns det så bra. Man känner kraft, inspiration och framtidstro. Andra dagar är mörkret kompakt och man undrar vad meningen är med allt och hur det ska gå framöver. Vissa perioder känns det härligt att leva för Jesus och att vara en kristen. Gudsnärvaron är påtaglig och man ser klart Guds vilja med sina dagar. Andra perioder känns Gud långt borta och man ser inte, och känner inte så mycket alls.. Då är det också gott att få hjälpa och stötta varandra. "Jag ber för dig", "Vill du komma över på fika?". Eller kanske bara en sån där go kram som säger allt. Och så det bästa av allt: Guds eget ord som håller genom alla dessa dagar. Löftena, orden som på ett mäktigt sätt rör vid mitt inre med det jag behöver. Orden som säger " Jag är med dig alla dagar", "Jag älskar dig och sviker aldrig dig", "Jag gav mitt liv för dig". 

Och så en dag får jag springa, om än trött efter loppet, över mållinjen i himlen. Och jag är helt övertygad om, att jag kommer att känna att det var värt allt. Det var svårt och tufft ibland, men känslan när jag får stå ansikte mot ansikte med Jesus själv kommer att få allt annat att blekna.

" Vet ni inte attav alla löparna som springer på en tävlingsbana är det bara en som får priset? Spring så att ni vinner det. Men alla som tävlar underkastar sig i allt hård träning - de för att vinna en segerkrans som vissnar, vi för att vinna en so aldrig vissnar."
1 Kor. 9:24-25

Ha en fin vecka! /Sofie

Läs hela inlägget »

"Älska varandra uppriktigt. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning." 

Rom 12:9

Kanske tillhör du, liksom jag, dem som varit en kristen ganska länge. Man har liksom tappat räkningen på hur många gudstjänster man har besökt, hur många vackra sånger och fantastiska predikningar man har lyssnat till. Kanske tillhör du, liksom jag, dem som ibland också tröttnar på alla vackra ord när det inte finns så mycket bakom dem. Man säger en sak men gör en helt annan. Ibland upplever man det hos andra, ibland eller ganska ofta tvingas man att erkänna att det också finns i ens eget liv. 

Jag tror att alla människor söker äkthet. Det som är genuint och ärligt och som tål att synas i sömmarna. Vem vill egentligen ha en ring som glimmar som guld, men som, när man skrapar lite på den inte alls innehåller något vackert och dyrbart? Nej vi vill nog alla ha den där skimrande ringen som trots att man skrapar, innehåller äkta guld raktigenom.

Om du, liksom jag, gått till kyrkan många gånger, har du säkert också hört budskapet att nå ut till männsikor, att dela evangeliet och föra människor till Jesus. Men trots att man hört det, är det inte alltid så enkelt, eller hur? Hur lever jag ett genuint och äkta liv, där doften av Kristus sprider sig där jag går fram?

Jag tror inte det handlar om de där vackra orden i sångerna eller de höga bekännelserna på estraden.  Jag tror inte att det handlar om det perfekta livet. Jag tror det handlar om äkthet. Att mitt liv talar högre än  mina ord och att jag inte bara talar om Jesu kärlek, utan också visar den genom praktisk handling.

Ikväll kom jag trött och lite splittrad till en körövning. Livet känns ibland. Livet kan vara ganska tufft vissa dagar, livet är inte alltid helt enkelt. Så kom hon, vännen som hade bakat bröd. Hon hade med sig en alldeles nybakad och varm limpa, till mig! Jag tror på orden, jag tror på sångerna, jag tror på äktheten och jag tror på att dela evangeliet och att visa varandra kärlek, ibland i form av en nybakad brödlimpa.

Kram/Sofie
 

Läs hela inlägget »

Hej alla goa vänner!

Jag tillsammans med Linnea Hultegård har sedan 6 veckor tillbaka bott i ett väldigt konstigt och annorlunda land - nämligen i självaste Indien. Under dessa veckor har vi besökt ett flertal projekt som Hindustani Convenant Church bedriver runt om Pune och Solapur i sydvästra Indien. Bland annat driver de slumskolor, english medium och collage skolor, oblattillverkning där kvinnor som levt under prostitution får möjlighet till arbete (oblaterna skickas till kyrkor i Sverige bland annat), rehabilitering för människor med alkoholbesvär, vårdcentraler, vattenbrunnsbyggen och undervisning i miljö- och återanvändning för främst byar och landsbygden med mera. Vi bor i Pune precis i närheten av HCCs huvudkontor. Här har vi riktat in oss på främst tre projekt. Vi är med och undervisar i två olika slumområden fyra dagar i veckan. Där undervisar vi främst i engelska men även lite matematik. Det är en utmaning att undervisa till barn som inte talar samma modersmål som en själv, men med tiden har vi lärt oss kommunicera bättre och vi får hjälp av en lärare som översätter åt oss. En dag i veckan är vi med kvinnoprojekt i Pune. Vi har bland annat fått vara med och tillverka oblater men mestadels är vi på ett daghem för barn med mödrar som lever i prostitution. Där får vi leka, sjunga sånger och busa med barnen som är helt underbara.

Att komma till Indien innebor otroligt många intryck, fler än man hade räknat med.  Det första reaktionen jag fick när man kom in i landet blev någon slags chock. Med tiden har man börjat förstå sig på landet bättre och känna sig mer hemmastadd. Det går dock inte att undgå, hur hemmastadd man än finner dig, att inte känna sig annorlunda. Överallt får vi blickar mot oss och människor är oftast inte särskilt försiktiga med att stirra - och man förstår att det har med vårt utseende att göra. Vi har mött människor som ser upp till oss, vill ta kort med oss och ha våra autografer. Men vi har samtidigt mött människor som verkar ha negativa fördomar mot oss. Vi har mött människor som har förklarat hur glada de är över att en sådan som jag väljer att bära deras indiska klädsel, men vi har även mött människor som låter vår hudfärg föra någon slags talan innan vi själva får gör det. Det är på så sätt både jobbigt och kul att vara här. Det är kul att känna sig speciell men jobbigt att känna sig udda, vilket man upplever en mix av i princip hela tiden. 
Vi har byggt en del relationer med både barn och vuxa och dessutom blivit hembjuda ett flertal gånger vilket har varit fantastiskt roligt. Det är mestadels bara män vi hänger med och skillnaden mellan man och kvinna är mer påtaglig än någonsin. Kvinnor får vi främst möta i hemmen och i kyrkan. Vi har en del problem med kommunikationen då många är rätt dåliga på engelska men trots det så är inte indierna rädda för att gå fram och försöka ta kontakt med oss. Efter varje gudstjänst går vi runt, tar i hand med alla vi möter och säger "Praise the Lord" till varandra, hur härligt är inte det?

Det är konstant fullt ös i Indien. Alltid mycket ljud och människor överallt. Trafiken är helt galen och det är livsfarligt att försöka ta sig över en gata. Någon vidare känsla för säkerhet finns det knappast på någonting här. Och trots att det är fullt ös så kommer man precis när man vill här. Vid kl 9.00 på söndagsmorgonen när gudstjänsten drar igång är det nästan helt tomt i kyrkan. Men av någon anledning så är den ändå proppfull vid tolv snåret när gudstjänsten är slut. Så vi har med tiden insett att det faktiskt är lagom att komma cirka en timme försenat till gudstjänsten vilket i Sverige inte skulle sett lika fint ut (Eller vad säger du Jonas?). Man får verkligen öva sig på att leva helt i nuet utan att stressa över att komma i tid till nästa grej, vilket faktiskt är ganska så skönt om jag får lov att erkänna det.

Mycket har varit fantastiskt och roligt. Jag finner mycket glädje i att möta människor ifrån en annan kultur och att försöka få en insikt i hur deras liv ser ut. Alla är otroligt glada, tacksamma och mer gästvänliga än någon jag mött. Men det som för mig har varit tuffast men också mest lärorikt är att få höra alla personliga skakande livsberättelser och insikten om hur många som lever orättvist i jämförelse med en själv. Insikten i vilken tur man själv har haft och hjälplösheten man kan känna när man vill göra så mycket men inte vet vart man ska börja. Det är mycket att smälta och mycket att ta sig en funderare över. Synsättet på ens omgivning förändras när man får perspektiv. Mycket av mina tankar går samtidigt till vårt eget land och det som vi faktiskt måste jobba med och förbättra där hemma. Mycket av mina tankar går till Europas situation och alla människor som faktiskt kommer ifrån en helt annan kultur för att möta vår kultur. Vårt kära Sverige som även vi har våra fördelar och brister. Hur tufft det faktiskt måste vara att möta en ny kultur där man till en början inte känner sig hemma, men med ett medvetande om att ens hem kanske inte längre finns kvar. Det är en utmaning jag kanske själv aldrig kommer att få uppleva, och just därför är det så viktigt att möta våra medmänniskor som får uppleva den utmaningen på ett värdigt sätt utan några som helst fördomar. 

Mina tankar och böner går också till er alla där hemma med våren och en otroligt fin kyrka på ingång. Ni gör alla ett fantastiskt jobb och det är häftigt att följa er och se hur Gud använder oss alla. Grymt!

"Döm inte, så skall ni inte bli dömda. Förklara ingen skyldig, så skall ni inte dömas skyldiga. Frikänn, så skall ni bli frikända. Ge, så skall ni få. Ett gott mått, packat, skakat och rågat skall ni få i er mantel. Med det mått ni mäter med skall det mätas upp åt er".
Luk 6:37-38

På återseende om ett par månader,

/ Lisa Ljunggren

Läs hela inlägget »

Joh. 1:4-5
"I Honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det:"

Jag jobbar på fritids och tillbringar till stor del min arbetstid tillsammans med ett gäng härliga andraklassare.
I eftermiddags hade vi planerat att vara ute. Jag tog med lite ved och en pinnbrödsdeg och gick lite i förväg för att tända elden. Vädret var inte det bästa.. Det var kallt, blåsigt och regnigt. Jag tände iallafall elden. Det gick inte många minuter förrän hon kom, den där tysta, blyga tjejen som ville värma sina händer och prata en stund. Så kom en kille från mellanstadiet som var på väg hem och som berättade om sin dag i skidbacken med klassen. Sen kom bröderna från Syrien som nyfiket undrade vad det här var för konstig, svensk tradition. De väntade på att bli hämtade och passade på att prata lite om livet. Efter en stund kom så mina tvåor stormande, överlyckliga över att få grilla pinnbröd med massor av smör, socker och kanel på!

Detta fick mig att fascineras över vad en enkel eld kan göra. Människor liksom dras till den. Jag hade troligtvis inte mött just dessa barn idag om det inte hade varit för elden och jag hade säkerligen inte fått de fina samtalen heller..

 En brasa, så enkelt men så fascinerande! Värme, ljus och gemenskap. Jesus säger att Han är världens ljus, och att leva i en nära relation till Honom är som att  vara vid en eld. Människor dras till detta enkla budskap, men som ändå är så stort och mäkigt. I Hans närhet finns värmeoch ljus för den som lever i mörker, tröst för en sårad själ. Det finns frälsning och gemenskap med Skaparen själv. 

Jag tänker på de där samtalen vid elden idag. Jesus mötte människor av alla de slag. Han såg den blyga, lyssnade på den som hade mycket att berätta och delade livet med enkla människor. Han är likadan just idag, här och nu. Han vill ta del av din berättelse, din längtan och allt det du bär på. Han är så mycket  mer än en enkel fritidspedagog, vid en eld, som grillar pinnbröd och pratar med barnen. Han är universums skapare och Herre, Han är frälsarkonungen och Han är världen ljus. Han älskar dig!

kram/Sofie

Läs hela inlägget »

När jag var liten (ungefär på stenåldern som mina barn brukar säga) lyssnade jag ofta på berättelser på min kasettbandspelare. Jag älskade Astrid Lindgrens berättarröst och jag minns att jag gillade berättelsen om Rasmus på Luffen särskilt mycket. Den där smutsiga, busiga lille barnhemspojken som väntade på att bli sedd, att bli vald. Varje gång barnen på barnhemmet hörde att det var människor på väg för att välja ut ett barn åt sig, var förväntningarna och förhoppningarna stora. Tänk att få bli vald, att bli sedd och älskad. Att få komma till ett hem med värme och omsorg istället för barnhemmets kalla, hårda vardag. Men för Rasmus och många av hans vänner slutade det varje gång i besvikelse. De som kom ville alltid ha flickor med lockigt hår.. Rasmus bestämmer sig en dag för att rymma och träffar så småningom Paradis-Oskar! Det fanns väl en del att anmärka på denne mans liv och leverne men Rasmus var lycklig. Han hade hittat en vän som såg honom och som tyckte om honom för den han var.

Tänk vad viktigt det är att få bli sedd och bekräftad. Finns det något värre än att känna sig ensam mitt i en stor samling människor. Att känna sig osynlig mitt bland andra runtomkring. Vi behöver bli sedda. Det här behöver barnen, ungdomarna men också vi vuxna och de äldre! Alla behöver det!

Här kan vi göra mycket med väldigt små medel. Ett "hej", ett leende, en kram, en handtryckning, ett sms, en fika. Tänk att få vara med och synliggöra varandra och att få vara med

och göra skillnad i människors liv!

Jesus såg människor. Han såg dem som ingen annan ville se, Han rörde vid dem som ingen annan ville röra vid. Han fick människor att växa och blomma. Hur? Han såg, bekräftade och älskade!

 Han ser dig och Han vill bekräfta dig. Han går aldrig förbi dig, Han vill förevigt vara Din.

Avslutar med berättelsen från bibeln, om Hagar som drivits på flykt ut i öknen med sitt barn. Ensam, övergiven och på väg att dö.. Så hittar hon en vattenkälla mitt i öknen och Gud möter henne där och räddar henne.

"Och hon gav Herren, som hade talat med henne, ett namn. Hon sade: Du är den Gud som ser mig." 1 Mos. 16:13

/Sofie

 

Läs hela inlägget »

Juldagarna har passerat. Kalasen har avlöst varandra. Godsakerna likaså.. Sena kvällar, sköna sovmorgnar, tid att umgås med släkt och vänner. Ja, det är härligt att fira jul!

Dagarna innan hade vi lite julmys med söndagsskolan hemma hos oss. Vi sjöng, fikade, lekte och hade en samling där vi stannade upp inför julevangeliet och det stora som hände i det lilla stallet i Betlehem.

Det är så lätt att den där berättelsen, blir just en söndagsskolberättelse, en saga som man har hört såååå många gånger. Det är lätt att det bara blir ord, något som är långt borta som man inte kan sätta sig in i eller förstå..

Men när jag satt därhemma och förberedde mig för att kunna berätta för barnen, så blev det plötsligt så verkligt för mig. Plötsligt rörde de där orden  vid hjärtat och jag blev påmind om att det faktiskt är mer än en saga, att det är mer än bara fina ord. DET ÄR VERKLIGHET!!

Jesus är inte bara barnet i krubban utan också Konungars Konung. Han är inte bara då utan också nu. Det slutade inte på korset med mörker och död, utan fortsatte med uppståndelse och liv! Han finns här och nu för dig och mig. Han lyssnar till våra böner och Han kan göra långt mer än  vi ber om eller tänker. Han är barnet i krubban och samtidigt Undrens och mirkalernas Gud!

Så när du fortsätter ditt julfirande med allt vad det innebär, vet då också att julens budskap är på riktigt. 

"Och än idag kan också du få möta denne man. Han har lovat att den som söker hittar fram. Det gäller dig, det gäller mig, du kan få bli ett barn till Gud, om du bekänner, om du tror och tar emot. Ja, Han kom ner hit till jorden, lämnade all sin härlighet för att du skulle veta att du får liv i evighet. Ja Han som kom hit till jorden, Han förlåter dina fel. Och när du möter Honom, Han ger dig frid och du blir hel."  / från skivan "Nära Ditt hjärta" med syskonen Hagenfors

 

Läs hela inlägget »
Bilder används under Creative Commons från Maria Eklind, romana klee, Edgardo W. Olivera, cyclonebill, wikier, knowingPark

”Hur ljuvliga är inte glädjebudbärarens fotsteg när han kommer över bergen och förkunnar frid, bär fram goda nyheter och förkunnar frälsning och säger till Sion: ”Din Gud är Konung!”
Jes. 52:7

Säkert har du någongång hört uttrycket ”mycket snack och lite hockey?” Att säga allt det där fina och bra, men inte omsätta det i praktisk handling. Kanske är det detta som Jacob i bibeln menar när han skriver i Jak.1:22:

”Var ordets görare, inte bara dess hörare, annars bedrar ni er själva. Om någon är ordets hörare och inte dess görare, liknar han en man som betraktar sitt ansikte i en spegel, och när han har sett sig själv i den, går han sin väg och glömmer genast hur han såg ut.”

Och visst är det väl lätt i livet att säga de där fina orden, men svårare att leva efter dem?

Det är en sak att tala om kost och träning - en annan sak att ta sig till gymmet en kall, snöig morgon och dessutom välja morötterna framför den franska nougaten, när sötsuget sätter in.

Det är en sak att tala om att leva för andra - en annan sak att bjuda in den besvärliga, smutsiga människan som står och knackar på din dörr för tionde gången denna veckan, och dessutom precis när familjen sitter i soffan och ska mysa..

Det är en sak att tala om allas lika värde - en helt annan sak när asylboendet planeras precis intill min tomt eller när uteliggaren som luktar av spya, urin och alkohol, ber om en kram..

Det här är svårt. Och man kommer till korta så många gånger, men ändå är det just detta vi är kallade till. Jesus gick just till dem som ingen annan gick till, Han rörde vid den oberörbare, Han talade inte bara om kärlek, Han var och är kärleken! Han tillhör riket ”tvärtemot” och Han kallar oss att följa Honom, följa Honom till den som ingen annan går till och Han vill ge oss kraft att orka och klara det!

Denna morgon ber jag att mina ord inte bara ska bli fina ord på en blogg, utan ord som förvandlas till praktisk handling. För kärlek är mer än ord. Jesus talade om kärlek, omsatte den i handling när Han gav sitt liv på ett kors för dig och mig.
Avslutar med en sångstrof från skivan ”Credo” med Carola:
”Låt mina fötter få gå, på vägar du vill jag ska vandra. Hela mitt liv vill jag tjäna Dig och berätta om Dig för andra”

Kram/Sofie

Läs hela inlägget »

"Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna."
Upp. 3:13

Det finns en sång som vi brukar sjunga här hemma ibland. Texten lyder:

"Gud har skapat oss med öron, så att vi kan lyssna till Honom. Lyssan nu, lyssna nu, lyssna nu. Han vill prata med dig just nu."

Att lyssna. Så viktigt men också så svårt. Det kan vara så mycket som stör och distraherar oss när vi ska försöka lyssna.

Maken som kommer hem från en dag på jobbet, barnen som kommer hem med diverse känslor och upplevelser från skoldagen, andra människor som ibland behöver lätta sitt hjärta eller Gud själv som försöker fånga vår uppmärksamhet därför att Han älskar oss och vill tala till oss just där vi är i vår vardag. 

 Hur blir jag en bra lyssnare?
Jag tror att det finns några faktorer som är viktiga för att kunna bli en god lyssnare.
- Tid. Att lyssna på riktigt, innebär inte att ställa frågan "hur är det?" i kön på ica, när man är stressad för att man måste hem och skjutsa till träning eller vad det nu kan vara. Att lyssna på riktig kräver att jag har tid. Tid att sätta mig ner, tid att sätta på en kopp kaffe, tid att titta någon i ögonen och lyssna.
- Uppmärksamhet. Att lyssna på riktigt innebär inte att ställa frågan "hur är det?" och sedan fortsätta att kolla flödet på instagram, läsa tidningen eller låta tv:n stå på.
För att kunna lyssna behöver jag skala bort det där som distraherar. 
- Stillhet och tystnad. Att lyssna på riktigt innebär inte att ställa frågan "hur är det?" och sedan prata själv. Att lyssna på riktigt innebär att ha modet att också kunna vara tyst, att hålla inne med de egna behoven en stund och ta in någon annans berättelse.
 
Hur kan jag då höra vad Gud vill säga til mig?
Genom att ge honom kvalitetstid och inte bara i farten, när jag är på väg.
Genom att våga pausa från sociala medier, och annat som distraherar, och vara stilla inför Honom, i ordet och i bönen.
Att vara stilla, i tystnad. Hans röst är som en viskning i vårt inre. Den tränger sig inte på utan väntar på att vi ska stanna och lyssna. Lyssna till rösten som vill uppmuntra, bekräfta, leda och visa oss vilken väg vi ska gå.

Ha en fin inlyssnande vecka!
/Sofie
 

Läs hela inlägget »

Under julledigheten tittade vi på en dokumentär som hette ”Martina har sett alla mina filmer”. En dokumentär fylld av värme som berörde mitt hjärta. En timma som lyfte fram människans unika värde, oavsett. Som också lyfte fram att det är inte det perfekta livet som nödvändigtvis behöver vara det bästa, utan ett liv kan vara rikt och fyllt med mening trots svårigheter och sprickor.
Det är Tom Alandh som följt Martina och gjort flera filmer om hennes liv. När den första filmen om hennes liv spelades in var hon bara 5 år. I den här filmen har hon hunnit bli 50!
Martina föddes med downs syndrom. Hennes mamma fick höra att hon skulle lämna henne på instution och satsa på sin karriär istället, och så snabbt som möjligt försöka skaffa barn igen.. Denna mamma, denna hjälte, vägrade. Hon tog hand om Martina och hennes bror och har funnits vid Martinas sida genom livet, i med och motgång.
Jag ska inte berätta mer, utan rekomenderar varmt att se den! Men det som jag fastnade allra mest vid och som tog tag i mig, var Martinas egna ord i slutet av programmet. Ord som har blivit en bön i mitt hjärta och en vision för mitt liv: Att ha ögon som ser!
Såhär säger Martina:
”Somliga människors ögon ser på mig utan att se. Då undrar jag om jag finns. Andra har ögon som säger att de bryr sig. Då vet jag att jag finns. Då tror jag att det är bra.”
/Martina

”Jesus, dra mig nära dig, forma mig och gör mig mer lik dig. Ge mig ögon som ser och bryr sig om, i Jesu namn Amen.”

/Sofie


 

Läs hela inlägget »
Kanske lite sent, men jag vill ändå önska dig ett gott nytt år! 2016 har passerat och när man tänker tillbaka så finns det både minnen av glädje och tacksamhet, men också minnen av misslyckanden och mörker. Det är väl det som kallas livet. Livet med sina både och.

Så kom ett nytt år, 2017. Fortfarande är det som ett orört snötäcke eller som ett oskrivet blad. Det ligger förväntan i luften, vad kommer hända detta nya år? Vad har Gud förberett? Man är liksom taggad, ungefär som de skidåkare man har följt den senaste tiden. De står där vid starten och är så laddade och fokuserade. Man vill iväg!

Ungefär så kände jag mig vid årsskiftets startlinje. Men så lagom när startskottet går, kommer förkylningar, feber och diverse magåkommor på besök... hmm, vilken start det blev..
Tråkigt, eller hur? Trist? Absolut!
Men det innebär faktiskt också tid. Tid att be, tid att söka Gud för det som ligger framför, tid att låta rötterna borra sig ner mot djupet, som Tomas Sjödin skriver i sin bok "Det är mycket man inte måste". Han skriver i ett kapitel om de dova dagarna. Att de är under de dagarna vi växer, djupnar och finner väg. Han avslutar kapitlet såhär: "När jag plågas av att jag inte fått något gjort på en hel lång dag, brukar jag trösta mig med att den dagen har gjort något med mig och att den därför inte var bortkastad. Den var bara jobbig."

Kanske är det så att även de tråkiga dagarna är en gåva till oss. T som i tråkig och trist.
Men också T som i tid, tilltal och tillit.

Kanske är det också psalmistens tankar när han skriver i Psalm 46:11 "bli stilla och besinna att Herren är Gud". 

Så när vi upplever dagar som är dova, trista och tråkiga. Eller dagar då vi går igenom svåra prövningar. Kom ihåg att Herren använder de dagarna till att forma dig, tala till dig och förbereda dig för tider som ligger framför.

Önskar dig ett välsignat 2017!

/Sofie
Läs hela inlägget »

Det händer lite då och då att jag och maken anmäler oss till ett lopp. Vi gillar att träna och att ta en löprunda i friska luften. En löptävling är en sporre i träningen och en kul grej att göra tillsammans.

Vissa gånger när man ger sig ut och springer känns det kanon. Kroppen är stark och inspiration och motivation är på topp! Dock inte alltid..
Andra dagar kanske både vädret, kroppen och knoppen säger något annat. Det tar emot och man ställer sig frågan gång på gång under löprundan, varför man utsätter sig för detta när man kan krypa ner i soffan med en chipspåse istället.
Men så närmar sig det där loppet och man taggar till. Så är tävlingsdagen där. Man är förväntansfull och nu ska det liksom avgöras. Har jag tränat tillräckligt? Kommer kroppen och knoppen vara på min sida? Kommer jag att springa på en bra tid? 
Så hör man startsignalen och man är igång. Det känns bra i början, helt okej i mitten, sista delen är tung.. Slutsträckan är fruktansvärt tung. Sist jag sprang tror jag faktiskt inte att jag hade orkat om det inte varit för killen som låg framför mig. Han peppade och stöttade och hejade, så tillsist var jag i mål på en tid som jag är nöjd med!
Hur tungt det än kan kännas så är känslan när man springer över mållinjen desto bättre. "Yes, I did it!". En härlig känsla fyller liksom hela mig.

I vår församling har vi under en tid byggt om och byggt ut vår kyrka. Vissa dagar har vi varit så taggade och inspirerade, andra dagar tror jag flera av oss undrat vad vi gett oss in på.  Men så började invigningsdatumet närma sig och vi taggade till. Så kom dagen, helgen då vår fina kyrka skulle invigas. En intensiv helg och många av oss var trötta, väldigt trötta. Men det fina är att vi den sista sträckan också har fått stötta och hjälpa varandra. "Kom igen, det här fixar du!", "Jag finns här för dig" eller tack för att du gjorde det här så fint!" Ja, tillsammans har vi sprungit ända in i mål! Fantastiskt!

Detta får mig också att tänka på livet självt. Vissa dagar och faser känns det så bra. Man känner kraft, inspiration och framtidstro. Andra dagar är mörkret kompakt och man undrar vad meningen är med allt och hur det ska gå framöver. Vissa perioder känns det härligt att leva för Jesus och att vara en kristen. Gudsnärvaron är påtaglig och man ser klart Guds vilja med sina dagar. Andra perioder känns Gud långt borta och man ser inte, och känner inte så mycket alls.. Då är det också gott att få hjälpa och stötta varandra. "Jag ber för dig", "Vill du komma över på fika?". Eller kanske bara en sån där go kram som säger allt. Och så det bästa av allt: Guds eget ord som håller genom alla dessa dagar. Löftena, orden som på ett mäktigt sätt rör vid mitt inre med det jag behöver. Orden som säger " Jag är med dig alla dagar", "Jag älskar dig och sviker aldrig dig", "Jag gav mitt liv för dig". 

Och så en dag får jag springa, om än trött efter loppet, över mållinjen i himlen. Och jag är helt övertygad om, att jag kommer att känna att det var värt allt. Det var svårt och tufft ibland, men känslan när jag får stå ansikte mot ansikte med Jesus själv kommer att få allt annat att blekna.

" Vet ni inte attav alla löparna som springer på en tävlingsbana är det bara en som får priset? Spring så att ni vinner det. Men alla som tävlar underkastar sig i allt hård träning - de för att vinna en segerkrans som vissnar, vi för att vinna en so aldrig vissnar."
1 Kor. 9:24-25

Ha en fin vecka! /Sofie

Läs hela inlägget »

"Älska varandra uppriktigt. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning." 

Rom 12:9

Kanske tillhör du, liksom jag, dem som varit en kristen ganska länge. Man har liksom tappat räkningen på hur många gudstjänster man har besökt, hur många vackra sånger och fantastiska predikningar man har lyssnat till. Kanske tillhör du, liksom jag, dem som ibland också tröttnar på alla vackra ord när det inte finns så mycket bakom dem. Man säger en sak men gör en helt annan. Ibland upplever man det hos andra, ibland eller ganska ofta tvingas man att erkänna att det också finns i ens eget liv. 

Jag tror att alla människor söker äkthet. Det som är genuint och ärligt och som tål att synas i sömmarna. Vem vill egentligen ha en ring som glimmar som guld, men som, när man skrapar lite på den inte alls innehåller något vackert och dyrbart? Nej vi vill nog alla ha den där skimrande ringen som trots att man skrapar, innehåller äkta guld raktigenom.

Om du, liksom jag, gått till kyrkan många gånger, har du säkert också hört budskapet att nå ut till männsikor, att dela evangeliet och föra människor till Jesus. Men trots att man hört det, är det inte alltid så enkelt, eller hur? Hur lever jag ett genuint och äkta liv, där doften av Kristus sprider sig där jag går fram?

Jag tror inte det handlar om de där vackra orden i sångerna eller de höga bekännelserna på estraden.  Jag tror inte att det handlar om det perfekta livet. Jag tror det handlar om äkthet. Att mitt liv talar högre än  mina ord och att jag inte bara talar om Jesu kärlek, utan också visar den genom praktisk handling.

Ikväll kom jag trött och lite splittrad till en körövning. Livet känns ibland. Livet kan vara ganska tufft vissa dagar, livet är inte alltid helt enkelt. Så kom hon, vännen som hade bakat bröd. Hon hade med sig en alldeles nybakad och varm limpa, till mig! Jag tror på orden, jag tror på sångerna, jag tror på äktheten och jag tror på att dela evangeliet och att visa varandra kärlek, ibland i form av en nybakad brödlimpa.

Kram/Sofie
 

Läs hela inlägget »

Hej alla goa vänner!

Jag tillsammans med Linnea Hultegård har sedan 6 veckor tillbaka bott i ett väldigt konstigt och annorlunda land - nämligen i självaste Indien. Under dessa veckor har vi besökt ett flertal projekt som Hindustani Convenant Church bedriver runt om Pune och Solapur i sydvästra Indien. Bland annat driver de slumskolor, english medium och collage skolor, oblattillverkning där kvinnor som levt under prostitution får möjlighet till arbete (oblaterna skickas till kyrkor i Sverige bland annat), rehabilitering för människor med alkoholbesvär, vårdcentraler, vattenbrunnsbyggen och undervisning i miljö- och återanvändning för främst byar och landsbygden med mera. Vi bor i Pune precis i närheten av HCCs huvudkontor. Här har vi riktat in oss på främst tre projekt. Vi är med och undervisar i två olika slumområden fyra dagar i veckan. Där undervisar vi främst i engelska men även lite matematik. Det är en utmaning att undervisa till barn som inte talar samma modersmål som en själv, men med tiden har vi lärt oss kommunicera bättre och vi får hjälp av en lärare som översätter åt oss. En dag i veckan är vi med kvinnoprojekt i Pune. Vi har bland annat fått vara med och tillverka oblater men mestadels är vi på ett daghem för barn med mödrar som lever i prostitution. Där får vi leka, sjunga sånger och busa med barnen som är helt underbara.

Att komma till Indien innebor otroligt många intryck, fler än man hade räknat med.  Det första reaktionen jag fick när man kom in i landet blev någon slags chock. Med tiden har man börjat förstå sig på landet bättre och känna sig mer hemmastadd. Det går dock inte att undgå, hur hemmastadd man än finner dig, att inte känna sig annorlunda. Överallt får vi blickar mot oss och människor är oftast inte särskilt försiktiga med att stirra - och man förstår att det har med vårt utseende att göra. Vi har mött människor som ser upp till oss, vill ta kort med oss och ha våra autografer. Men vi har samtidigt mött människor som verkar ha negativa fördomar mot oss. Vi har mött människor som har förklarat hur glada de är över att en sådan som jag väljer att bära deras indiska klädsel, men vi har även mött människor som låter vår hudfärg föra någon slags talan innan vi själva får gör det. Det är på så sätt både jobbigt och kul att vara här. Det är kul att känna sig speciell men jobbigt att känna sig udda, vilket man upplever en mix av i princip hela tiden. 
Vi har byggt en del relationer med både barn och vuxa och dessutom blivit hembjuda ett flertal gånger vilket har varit fantastiskt roligt. Det är mestadels bara män vi hänger med och skillnaden mellan man och kvinna är mer påtaglig än någonsin. Kvinnor får vi främst möta i hemmen och i kyrkan. Vi har en del problem med kommunikationen då många är rätt dåliga på engelska men trots det så är inte indierna rädda för att gå fram och försöka ta kontakt med oss. Efter varje gudstjänst går vi runt, tar i hand med alla vi möter och säger "Praise the Lord" till varandra, hur härligt är inte det?

Det är konstant fullt ös i Indien. Alltid mycket ljud och människor överallt. Trafiken är helt galen och det är livsfarligt att försöka ta sig över en gata. Någon vidare känsla för säkerhet finns det knappast på någonting här. Och trots att det är fullt ös så kommer man precis när man vill här. Vid kl 9.00 på söndagsmorgonen när gudstjänsten drar igång är det nästan helt tomt i kyrkan. Men av någon anledning så är den ändå proppfull vid tolv snåret när gudstjänsten är slut. Så vi har med tiden insett att det faktiskt är lagom att komma cirka en timme försenat till gudstjänsten vilket i Sverige inte skulle sett lika fint ut (Eller vad säger du Jonas?). Man får verkligen öva sig på att leva helt i nuet utan att stressa över att komma i tid till nästa grej, vilket faktiskt är ganska så skönt om jag får lov att erkänna det.

Mycket har varit fantastiskt och roligt. Jag finner mycket glädje i att möta människor ifrån en annan kultur och att försöka få en insikt i hur deras liv ser ut. Alla är otroligt glada, tacksamma och mer gästvänliga än någon jag mött. Men det som för mig har varit tuffast men också mest lärorikt är att få höra alla personliga skakande livsberättelser och insikten om hur många som lever orättvist i jämförelse med en själv. Insikten i vilken tur man själv har haft och hjälplösheten man kan känna när man vill göra så mycket men inte vet vart man ska börja. Det är mycket att smälta och mycket att ta sig en funderare över. Synsättet på ens omgivning förändras när man får perspektiv. Mycket av mina tankar går samtidigt till vårt eget land och det som vi faktiskt måste jobba med och förbättra där hemma. Mycket av mina tankar går till Europas situation och alla människor som faktiskt kommer ifrån en helt annan kultur för att möta vår kultur. Vårt kära Sverige som även vi har våra fördelar och brister. Hur tufft det faktiskt måste vara att möta en ny kultur där man till en början inte känner sig hemma, men med ett medvetande om att ens hem kanske inte längre finns kvar. Det är en utmaning jag kanske själv aldrig kommer att få uppleva, och just därför är det så viktigt att möta våra medmänniskor som får uppleva den utmaningen på ett värdigt sätt utan några som helst fördomar. 

Mina tankar och böner går också till er alla där hemma med våren och en otroligt fin kyrka på ingång. Ni gör alla ett fantastiskt jobb och det är häftigt att följa er och se hur Gud använder oss alla. Grymt!

"Döm inte, så skall ni inte bli dömda. Förklara ingen skyldig, så skall ni inte dömas skyldiga. Frikänn, så skall ni bli frikända. Ge, så skall ni få. Ett gott mått, packat, skakat och rågat skall ni få i er mantel. Med det mått ni mäter med skall det mätas upp åt er".
Luk 6:37-38

På återseende om ett par månader,

/ Lisa Ljunggren

Läs hela inlägget »

Joh. 1:4-5
"I Honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det:"

Jag jobbar på fritids och tillbringar till stor del min arbetstid tillsammans med ett gäng härliga andraklassare.
I eftermiddags hade vi planerat att vara ute. Jag tog med lite ved och en pinnbrödsdeg och gick lite i förväg för att tända elden. Vädret var inte det bästa.. Det var kallt, blåsigt och regnigt. Jag tände iallafall elden. Det gick inte många minuter förrän hon kom, den där tysta, blyga tjejen som ville värma sina händer och prata en stund. Så kom en kille från mellanstadiet som var på väg hem och som berättade om sin dag i skidbacken med klassen. Sen kom bröderna från Syrien som nyfiket undrade vad det här var för konstig, svensk tradition. De väntade på att bli hämtade och passade på att prata lite om livet. Efter en stund kom så mina tvåor stormande, överlyckliga över att få grilla pinnbröd med massor av smör, socker och kanel på!

Detta fick mig att fascineras över vad en enkel eld kan göra. Människor liksom dras till den. Jag hade troligtvis inte mött just dessa barn idag om det inte hade varit för elden och jag hade säkerligen inte fått de fina samtalen heller..

 En brasa, så enkelt men så fascinerande! Värme, ljus och gemenskap. Jesus säger att Han är världens ljus, och att leva i en nära relation till Honom är som att  vara vid en eld. Människor dras till detta enkla budskap, men som ändå är så stort och mäkigt. I Hans närhet finns värmeoch ljus för den som lever i mörker, tröst för en sårad själ. Det finns frälsning och gemenskap med Skaparen själv. 

Jag tänker på de där samtalen vid elden idag. Jesus mötte människor av alla de slag. Han såg den blyga, lyssnade på den som hade mycket att berätta och delade livet med enkla människor. Han är likadan just idag, här och nu. Han vill ta del av din berättelse, din längtan och allt det du bär på. Han är så mycket  mer än en enkel fritidspedagog, vid en eld, som grillar pinnbröd och pratar med barnen. Han är universums skapare och Herre, Han är frälsarkonungen och Han är världen ljus. Han älskar dig!

kram/Sofie

Läs hela inlägget »

När jag var liten (ungefär på stenåldern som mina barn brukar säga) lyssnade jag ofta på berättelser på min kasettbandspelare. Jag älskade Astrid Lindgrens berättarröst och jag minns att jag gillade berättelsen om Rasmus på Luffen särskilt mycket. Den där smutsiga, busiga lille barnhemspojken som väntade på att bli sedd, att bli vald. Varje gång barnen på barnhemmet hörde att det var människor på väg för att välja ut ett barn åt sig, var förväntningarna och förhoppningarna stora. Tänk att få bli vald, att bli sedd och älskad. Att få komma till ett hem med värme och omsorg istället för barnhemmets kalla, hårda vardag. Men för Rasmus och många av hans vänner slutade det varje gång i besvikelse. De som kom ville alltid ha flickor med lockigt hår.. Rasmus bestämmer sig en dag för att rymma och träffar så småningom Paradis-Oskar! Det fanns väl en del att anmärka på denne mans liv och leverne men Rasmus var lycklig. Han hade hittat en vän som såg honom och som tyckte om honom för den han var.

Tänk vad viktigt det är att få bli sedd och bekräftad. Finns det något värre än att känna sig ensam mitt i en stor samling människor. Att känna sig osynlig mitt bland andra runtomkring. Vi behöver bli sedda. Det här behöver barnen, ungdomarna men också vi vuxna och de äldre! Alla behöver det!

Här kan vi göra mycket med väldigt små medel. Ett "hej", ett leende, en kram, en handtryckning, ett sms, en fika. Tänk att få vara med och synliggöra varandra och att få vara med

och göra skillnad i människors liv!

Jesus såg människor. Han såg dem som ingen annan ville se, Han rörde vid dem som ingen annan ville röra vid. Han fick människor att växa och blomma. Hur? Han såg, bekräftade och älskade!

 Han ser dig och Han vill bekräfta dig. Han går aldrig förbi dig, Han vill förevigt vara Din.

Avslutar med berättelsen från bibeln, om Hagar som drivits på flykt ut i öknen med sitt barn. Ensam, övergiven och på väg att dö.. Så hittar hon en vattenkälla mitt i öknen och Gud möter henne där och räddar henne.

"Och hon gav Herren, som hade talat med henne, ett namn. Hon sade: Du är den Gud som ser mig." 1 Mos. 16:13

/Sofie

 

Läs hela inlägget »

Juldagarna har passerat. Kalasen har avlöst varandra. Godsakerna likaså.. Sena kvällar, sköna sovmorgnar, tid att umgås med släkt och vänner. Ja, det är härligt att fira jul!

Dagarna innan hade vi lite julmys med söndagsskolan hemma hos oss. Vi sjöng, fikade, lekte och hade en samling där vi stannade upp inför julevangeliet och det stora som hände i det lilla stallet i Betlehem.

Det är så lätt att den där berättelsen, blir just en söndagsskolberättelse, en saga som man har hört såååå många gånger. Det är lätt att det bara blir ord, något som är långt borta som man inte kan sätta sig in i eller förstå..

Men när jag satt därhemma och förberedde mig för att kunna berätta för barnen, så blev det plötsligt så verkligt för mig. Plötsligt rörde de där orden  vid hjärtat och jag blev påmind om att det faktiskt är mer än en saga, att det är mer än bara fina ord. DET ÄR VERKLIGHET!!

Jesus är inte bara barnet i krubban utan också Konungars Konung. Han är inte bara då utan också nu. Det slutade inte på korset med mörker och död, utan fortsatte med uppståndelse och liv! Han finns här och nu för dig och mig. Han lyssnar till våra böner och Han kan göra långt mer än  vi ber om eller tänker. Han är barnet i krubban och samtidigt Undrens och mirkalernas Gud!

Så när du fortsätter ditt julfirande med allt vad det innebär, vet då också att julens budskap är på riktigt. 

"Och än idag kan också du få möta denne man. Han har lovat att den som söker hittar fram. Det gäller dig, det gäller mig, du kan få bli ett barn till Gud, om du bekänner, om du tror och tar emot. Ja, Han kom ner hit till jorden, lämnade all sin härlighet för att du skulle veta att du får liv i evighet. Ja Han som kom hit till jorden, Han förlåter dina fel. Och när du möter Honom, Han ger dig frid och du blir hel."  / från skivan "Nära Ditt hjärta" med syskonen Hagenfors

 

Läs hela inlägget »
Bilder används under Creative Commons från Maria Eklind, romana klee, Edgardo W. Olivera, cyclonebill, wikier, knowingPark