Öron som hör

"Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna."
Upp. 3:13

Det finns en sång som vi brukar sjunga här hemma ibland. Texten lyder:

"Gud har skapat oss med öron, så att vi kan lyssna till Honom. Lyssan nu, lyssna nu, lyssna nu. Han vill prata med dig just nu."

Att lyssna. Så viktigt men också så svårt. Det kan vara så mycket som stör och distraherar oss när vi ska försöka lyssna.

Maken som kommer hem från en dag på jobbet, barnen som kommer hem med diverse känslor och upplevelser från skoldagen, andra människor som ibland behöver lätta sitt hjärta eller Gud själv som försöker fånga vår uppmärksamhet därför att Han älskar oss och vill tala till oss just där vi är i vår vardag.

Hur blir jag en bra lyssnare?
Jag tror att det finns några faktorer som är viktiga för att kunna bli en god lyssnare.
- Tid. Att lyssna på riktigt, innebär inte att ställa frågan "hur är det?" i kön på ica, när man är stressad för att man måste hem och skjutsa till träning eller vad det nu kan vara. Att lyssna på riktig kräver att jag har tid. Tid att sätta mig ner, tid att sätta på en kopp kaffe, tid att titta någon i ögonen och lyssna.
- Uppmärksamhet. Att lyssna på riktigt innebär inte att ställa frågan "hur är det?" och sedan fortsätta att kolla flödet på instagram, läsa tidningen eller låta tv:n stå på.
För att kunna lyssna behöver jag skala bort det där som distraherar.
- Stillhet och tystnad. Att lyssna på riktigt innebär inte att ställa frågan "hur är det?" och sedan prata själv. Att lyssna på riktigt innebär att ha modet att också kunna vara tyst, att hålla inne med de egna behoven en stund och ta in någon annans berättelse.

Hur kan jag då höra vad Gud vill säga til mig?
Genom att ge honom kvalitetstid och inte bara i farten, när jag är på väg.
Genom att våga pausa från sociala medier, och annat som distraherar, och vara stilla inför Honom, i ordet och i bönen.
Att vara stilla, i tystnad. Hans röst är som en viskning i vårt inre. Den tränger sig inte på utan väntar på att vi ska stanna och lyssna. Lyssna till rösten som vill uppmuntra, bekräfta, leda och visa oss vilken väg vi ska gå.

Ha en fin inlyssnande vecka!
/Sofie