Ögon som ser

Under julledigheten tittade vi på en dokumentär som hette ”Martina har sett alla mina filmer”. En dokumentär fylld av värme som berörde mitt hjärta. En timma som lyfte fram människans unika värde, oavsett. Som också lyfte fram att det är inte det perfekta livet som nödvändigtvis behöver vara det bästa, utan ett liv kan vara rikt och fyllt med mening trots svårigheter och sprickor.
Det är Tom Alandh som följt Martina och gjort flera filmer om hennes liv. När den första filmen om hennes liv spelades in var hon bara 5 år. I den här filmen har hon hunnit bli 50!
Martina föddes med downs syndrom. Hennes mamma fick höra att hon skulle lämna henne på instution och satsa på sin karriär istället, och så snabbt som möjligt försöka skaffa barn igen.. Denna mamma, denna hjälte, vägrade. Hon tog hand om Martina och hennes bror och har funnits vid Martinas sida genom livet, i med och motgång.
Jag ska inte berätta mer, utan rekomenderar varmt att se den! Men det som jag fastnade allra mest vid och som tog tag i mig, var Martinas egna ord i slutet av programmet. Ord som har blivit en bön i mitt hjärta och en vision för mitt liv: Att ha ögon som ser!
Såhär säger Martina:
”Somliga människors ögon ser på mig utan att se. Då undrar jag om jag finns. Andra har ögon som säger att de bryr sig. Då vet jag att jag finns. Då tror jag att det är bra.”
/Martina

”Jesus, dra mig nära dig, forma mig och gör mig mer lik dig. Ge mig ögon som ser och bryr sig om, i Jesu namn Amen.”

/Sofie