Att bli sedd

När jag var liten (ungefär på stenåldern som mina barn brukar säga) lyssnade jag ofta på berättelser på min kasettbandspelare. Jag älskade Astrid Lindgrens berättarröst och jag minns att jag gillade berättelsen om Rasmus på Luffen särskilt mycket. Den där smutsiga, busiga lille barnhemspojken som väntade på att bli sedd, att bli vald. Varje gång barnen på barnhemmet hörde att det var människor på väg för att välja ut ett barn åt sig, var förväntningarna och förhoppningarna stora. Tänk att få bli vald, att bli sedd och älskad. Att få komma till ett hem med värme och omsorg istället för barnhemmets kalla, hårda vardag. Men för Rasmus och många av hans vänner slutade det varje gång i besvikelse. De som kom ville alltid ha flickor med lockigt hår.. Rasmus bestämmer sig en dag för att rymma och träffar så småningom Paradis-Oskar! Det fanns väl en del att anmärka på denne mans liv och leverne men Rasmus var lycklig. Han hade hittat en vän som såg honom och som tyckte om honom för den han var.

Tänk vad viktigt det är att få bli sedd och bekräftad. Finns det något värre än att känna sig ensam mitt i en stor samling människor. Att känna sig osynlig mitt bland andra runtomkring. Vi behöver bli sedda. Det här behöver barnen, ungdomarna men också vi vuxna och de äldre! Alla behöver det!

Här kan vi göra mycket med väldigt små medel. Ett "hej", ett leende, en kram, en handtryckning, ett sms, en fika. Tänk att få vara med och synliggöra varandra och att få vara med

och göra skillnad i människors liv!

Jesus såg människor. Han såg dem som ingen annan ville se, Han rörde vid dem som ingen annan ville röra vid. Han fick människor att växa och blomma. Hur? Han såg, bekräftade och älskade!

Han ser dig och Han vill bekräfta dig. Han går aldrig förbi dig, Han vill förevigt vara Din.

Avslutar med berättelsen från bibeln, om Hagar som drivits på flykt ut i öknen med sitt barn. Ensam, övergiven och på väg att dö.. Så hittar hon en vattenkälla mitt i öknen och Gud möter henne där och räddar henne.

"Och hon gav Herren, som hade talat med henne, ett namn. Hon sade: Du är den Gud som ser mig." 1 Mos. 16:13

/Sofie