Ett besök i simhallen

I mitt arbete möter jag många barn som nyss har kommit till Sverige. Barn som upplevt och varit med om händelser som du och jag inte riktigt kan förstå eller greppa.. Många barn är traumatiserade när de kommer. Men även om det är tufft för dem att börja skolan, så betyder skola och fritids väldigt mycket. Mitt i allt nytt,  skrämmande och jobbigt så blir skolan något som är vanligt, något som de känner igen. Skolan blir en trygg plats, där de förhoppningsvis möter trygga vuxna som ser och bryr sig.

Så var det fredag och jag skulle följa med en klass till badhuset. Jag följer med in i killarnas omklädningsrum som stöd. När jag står där vid dörren som leder in till simhallen ser jag plötsligt en av pojkarna som nyss kommit till oss från ett annat land, stå i duschen, fullt påklädd! Vi talar inte samma språk han och jag men jag försöker förklara för honom att man tar av sig, duschar, tar på badbyxor och att man sedan går ut i simhallen. Efter en lång stund förstår han och vi går ut till de andra i simhallen (som kommit dit för längesen..). Pojkens reaktion när vi öppnar dörren till simhallen kan närmast beskrivas som en chockreaktion. Han blir stel, andas häftigt, ser helt vettskrämd ut, petar lite försiktigt på vattnet innan hans ansikte spricker upp i ett euforiskt leende och slänger sig i! Aldrig har jag sett någon njuta av ett besök i simhallen så mycket. När  vi åker hem finns det en som är helt slut och sååå lycklig!
Han hade aldrig i hela sitt liv varit i en simhall!
Detta tog tag i mig. Det är så lätt att ta saker förgivet och det är ibland så svårt att sätta sig in i andra människors nöd.

Vi ser och hör om människor på flykt ständigt. Människor lider, människor flyr, människor ber om vår hjälp! Låt oss inte ta livet för givet, låt oss inte blunda, låt oss försöka förstå, i alla fall litegrann. Låt oss inte stänga våra hjärtan utan öppna upp och göra det vi kan för att hjälpa.

Kram/Sofie