SMART nyårslöfte

Nu är det snart nytt år igen. Ett nytt år för nya löften om att träna mer, stressa mindre, ägna mer tid åt familjen, lyckas bättre på jobbet, vara en bättre medmänniska och att ta mer till för egen kvalitetstid. Bara 10% av svenskarna håller sina nyårslöften och det är ju inte så konstigt med tanke på att alla lovar så omöjliga och diffusa saker.
Ska man lova det jag räknade upp innan tycker jag nästan man lika gärna kan låta bli, i alla fall om tanken är att lyckas hålla löftena. Är tanken mest att det är mysigt att ha en vision om framtiden så är det helt okej.

Jag känner i alla fall att ett litet löfte för att göra världen och sig själv lite bättre kanske kan vara på sin plats nu när det blir nytt år. För att kunna visa på Guds rike och leva i Jesu fotspår så måste vi sätta upp mål. Mål för hur vi ska förhålla oss och implementera Guds ord och vilja in i våra liv. Annars blir det bara fina ord utan handling och vad är en tro utan handlingar. Vad man vill ha för nyårslöfte eller mål med det nya året kan skilja markant. Det kan handla om att må bättre själv eller att få andra att må bättre. Det är viktigt båda två.

Jag tänkte jag helt enkelt skulle tipsa om hur vi ska kunna öka våra chanser för att lyckas med de förändringar i våra liv som vi längtar efter.Det finns en målmodell som heter SMART vilket är en akronym för specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbundna mål den tänkte jag förklara och jag hoppas ni kan inspireras.

Ett specifikt mål kan vara att ge 100kr/mån till en hjälporganisation, ju tydligare ju bättre. Det bästa med ett löfte är om du vet när du vaknar upp på morgonen exakt hur du ska göra för att komma närmare ditt mål och hålla ditt löfte. Vill du stressa mindre och vara mer spontan, boka upp en kväll eller en eftermiddag varje vecka där du ger dig själv tid för att ta ett bad, läsa en bok, se en film, fika med en vän och låt inte dina måsten sno den tiden.
Ditt löfte bör vara mätbart. Har du lovat att bjuda hem en familj på middag så kan du ju bocka av efteråt om du faktiskt har gjort det.
Ditt löfte måste också vara accepterat av dig själv. Vill du verkligen förändra ditt levnadssätt? Vad vill du uppnå? Är det du själv som vill detta eller är det någon annan som tvingar dig? Var känner du dig motiverad till att göra skillnad? Lova något du faktiskt har hjärta för!
Något viktigt är också att ditt löfte är realistiskt. Lovar du att träna varje dag hela året eller att ge hundra kronor till varje tiggare du ser eller att arbeta volontärt varje kväll så inser vi ju alla att livet kan komma emellan sådana löften. Sikta högt det är inte fel, men var beredd att modifiera dina mål. Ta en dag och vecka i taget, sätt upp delmål. Börja med att en vecka ringa till en flyktingförläggning för att kolla var det kan behövas hjälp, sedan går du vidare och bestämmer nästa mål.
Till sist så bör ditt mål vara tidsbestämt. Hur länge ska du hålla på? Finns det någon konkret slutpunkt, ett lopp, ett antal vegetariska middagar, ett visst antal nya relationer, ett visst antal gånger du ska ha berättat ditt vittnesbörd. Ju tydligare du kan mäta och tidsbestämma ditt löfte ju enklare är det att motivera sig. Därför kan man inte bara säga "Innan nästa år ska jag ha bjudit hem en tiggare på middag" det leder oftast till att detta kommer ske (om det kommer ske) i december. Bättre sent än aldrig säger man väl, men ju förr desto bättre. Motivationen sänks så fort målet är utom syn- och räckhåll.

Nu har ni fått en liten lektion i hur man sätter upp smarta mål. Kanske inte just det som denna blogg brukar handla om men jag tror att vi måste gå framåt för att kunna låta Gud leda oss. Vi kan inte vänta hela tiden, vi får läsa bibeln och sedan konkretisera.

Jag personligen tänker lova dels att äta vegetariskt i januari och sedan förhoppningsvis fortsätta i liknande vanor samt att köpa minst vartannat plagg på second hand. Detta är två löften som för mig känns realistiska. Jag kan lätt se om jag uppnår dem eller inte. Jag är motiverad till att hålla dem eftersom det värnar om både människor, miljö,min egen hälsa och min ekonomi. Dessutom så har jag sagt åt mig själv att jag kan modifiera mina löften om jag vill vilket ger frihet till att både strama åt dem och släppa på dem utan att jag för den sakens skull måste bryta löftet.

Alltså, ge gärna nyårslöften. Men lova inte men massa saker som du varken vill eller kan hålla. Se över om du kan göra en liten förändring i ditt liv och börja där. Lovar du sen något du inte lyckas hålla är det inte hela världen. Man har all rätt att lova sig själv nya saker i mars.

Alla kan inte göra stora saker men alla kan göra små saker med stor kärlek. Vänliga ord kan vara små och enkla att uttala men de ekar i oändlighet. - Moder Theresa

God fortsättning
Johanna