Ett gemensamt språk

Just nu läser jag om våra grannspråk. Med några enkla regler och full uppmärksamhet på gester och annat så är det inte så svårt att förstå vare sig norska eller danska. Det många svenskar (även jag) gör är att ofta prata engelska med särskilt danskarna. Detta är såklart onödigt då vi med lite samarbete skulle klara av att prata på våra egna språk. Allt handlar om att vara öppen för att det kanske är lite svårare i början men att det sedan faktiskt är personens modersmål som du får höra. Det är alltså det språk som personen kan uttrycka sig på mest nyanserat. För att förstå varandra måste man kanske anpassa sig lite, använda enklare ord och använda händerna, ändå värt mödan i slutändan.

På samma sätt kan det vara i en församling tror jag. Vi är tillsammans en enda kropp, ty alla får vi del av ett och samma bröd (Rom 12:5). Detta betyder att vi måste samarbeta. Ibland kan det vara svårt, vi har kanske olika bakgrund, olika ålder, olika uttryckssätt och olika prioriteringar i livet. Detta är något som borde förgylla och driva församlingen istället för att splittra den. Ibland är det som att vi talar olika språk (svenska och danska), vi försöker hitta något som fungerar och ett gemensamt kommunikationssätt (engelskan). Det går till viss del, men vi missar en essentiell del, den att gå tillbaka till kärnan. Tillbaka till ursprunget, till Jesus. Däri har vi samma mål och det är i honom som vi förenas. På våra egna språk kan vi tillsammans och nyanserat hylla vår Gud. På våra egna språk kan vi lära varandra och lära av varandra då detta är det som vi kan mest om och brinner mest för.

Ibland får vi ha överseende med att vissa vill sjunga lovsång hela gudstjänsten och andra vill ha gudstjänsten på kvällen. En gyllene medelväg med fokus på Jesus, där vi uppmuntrar varandra oberoende av ålder, uttryckssätt och prioriteringar till att bli så jesuslika som möjligt där vi är i livet vore ett vettigt mål att sikta mot.

Ta hand om er i advent.
Kram Johanna