Riket tvärtemot

När mina barn var små och vi skulle  läsa en bok, valde de ofta den om Emma tvärtemot. Vi kröp upp i soffan och läste om den där flickan som gjorde tvärtemot vad omgivningen förväntade sig av henne.

Som kristen kan jag ibland uppleva och tänka att Guds rike och det kristna budskapet också är lite tvärtemot. Tvärtemot vad samhället och omvärlden predikar. Riket tvärtemot.

Jag kom att tänka på detta idag, när det är första advent och vi har tänt det första ljuset och läst texten i Markusevangeliet när Jesus rider in i Jerusalem, på en åsna! Tvärtemot och annorlunda? Absolut.

Människorna hyllade honom, sjöng Hosianna, strödde ut palmblad och var fyllda av förväntan. Men det dröjde inte så länge innan Hosiannaropen tystnade och byttes mot "korsfäst honom, korsfäst honom". Det dröjde inte länge innan palmblad byttes mot en taggig törnekrona som sattes på Hans huvud så att blodet blandades med tårarna  från Hans kärleksfulla ögon. Varför förändrades allt?

Jesus var inte den de hade förväntat sig. Han predikade ett budskap som tog tag i människor, och som inte alltid var bekvämt. Han talade om att sätta andra före sig själv, om att be för den som förföljer en om att vända andra kinden till, om kärlek istället för hat, och till sist dog Han en oskyldig död på ett kors för hela mäsnkligheten. Ett rike tvärtemot? En annorlunda Kung? Absolut.

Det är inte så enkelt att gå mot strömmen, att våga vara annorlunda, men jag tror att när man tillhör Guds rike då är det viktigt att våga stå upp för det svaga i ett samhälle som upphöjer det starka, att våga leva för andra i ett samhälle som predikar självförverkligande, att våga förlåta och ge kärlek även till dem som gjort mig illa i ett  samhälle som säger att det är viktigt att hävda sin rätt, att våga gå ner i tíd och satsa på familjen i en tid när det predikas om kvinnors rätt till heltid och om hur viktigt det är med karriären, att våga ge sitt liv till Jesus och låta Honom få bli Kung och Herre! Tvärtemot? Annorlunda? Absolut.

Önskar dig en skön advent! /Sofie