Den mänskliga faktorn

Människor generellt gör mycket bra grejer för världen och för sina medmänniskor men ibland gör vi fel. Ibland gör vi uppriktiga misstag som att räkna fel i kassan eller köra på någons bil och ibland gör vi fel som vi kanske knappt märker i stunden de sker. Det kan vara när en inte säger hela sanningen för att gömma något, när en skäms för någon, när en sårar sina vänner eller inte tar kontakt med någon eftersom en på förhand har dömt ut hen som en ointressant person. Dessa fel är lika jobbiga båda två.

Vem har inte varit i en situation på jobbet där ens kund eller chef har skällt på en för ett misstag. Vem har inte känt skammen när ens föräldrar har kommit på en med något dumt. Vem har inte bannat sig själv för att ha uttryckt sig klantigt när någon som tagit åt sig funnits i närheten?

Detta brukar väl i folkmun kallas för den mänskliga faktorn och används som argument för när människor ska, eller inte ska, ges autonomi. Det kan gälla allt ifrån att låta oss ta hand om kärnreaktorernas avfall till hur automatiserad bilkörningen ska vara. Det enda vi vet om oss själva är att vi kommer göra fel hela livet. Som Markus Krunegård sjunger "Ibland gör man rätt ibland gör man fel, lev med det.". Tyvärr är detta livet, vi kommer fortsätta såra varandra, bli osams och skämmas. Samtidigt kommer vi dock att lära oss, den hårda vägen, trial and error. Vi blir mer erfarna, vissa fel tror jag att jag kommer göra hela livet men jag kommer också göra nya fel och framförallt nya rätt.

Bibeln säger att Alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud, och utan att ha förtjänat det blir de rättfärdiga av hans nåd, eftersom han har friköpt dem genom Kristus Jesus. Rom 3:23 och lite längre fram i samma bok Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare. Rom 5:8

Sedan syndafallet har vi människor inte levt i harmoni med varandra eller med Gud men trots alla våra tillkortakommanden och felsteg så vill han rädda oss. Varje dag vill han rädda oss och ge oss bättre perspektiv. Gud vill mana oss till att leva mer likt honom och  ger aldrig upp om oss. Hur många gånger vi än misslyckas, så finns han vid vår sida för att stötta och pusha oss att göra om och göra rätt. När en har gjort fel så är det klart att det känns hemskt men som med allt annat i livet så finns det tröst att hämta i bibeln. Vill man så kan en ju alltid få perspektiv på sina egna tillkortakommanden genom att se på hur många fel t.ex. David gjorde. Han som ändå ses på som en av de främsta Gudsmännen genom tiderna.

Jag avslutar med att citera sista strofen i Krunegårds låt för den beskriver så bra hur det är innan en har fått perspektiv:
All den här tiden som jag vilat och velat
Vilat och väntat och kastat bort
Inte nu, kanske sen kommer jag också tycka
Att allt dåligt för med sig något gott

Ta hand om er och vet att Gud tror på er
Kram
Johanna