Hyllning till kyrkan

Nu är det dags igen, de 500 nya lärarstudenterna välkomnas i två veckor. Jag och många med mig hjälper dem att finna sig tillrätta genom att finnas som stöd och en hjälpande hand. För att bilda grupper och få nya människor att känna sig avslappnade så behövs ofta sammarbetsövningar och lekar. För mig som har växt upp med läger och olika tonårsaktivitetet så är detta helt naturligt medan det är något helt nytt för många som aldrig har lekt Djungeltelegrafen eller pepparkakskull.

Detta fick mig att tänka på allt som jag har att tacka församlingen och kyrkan för och tänkte göra detta blogginlägg till en hyllning till kyrkan.

Kyrkan, en trygg plats där en bara får vila och vara.
När jag kom till Paris för två år sedan och även till Frankrike nu i våras så var jag osäker och utan sammanhang. Jag sökte mig till en kyrka och fann att tron är densamme. Den varma kyrkoatmosfären var välkomnande och aldrig har svenskt kaffe smakat så gott som i Svenska kyrkan i Paris.

Kyrkan, en rörelse som strävar efter en bättre värld.
Något församlingar verkligen har gett mig är en ödmjuk syn på världens alla människor. I den kristna grundtanken är vi alla lika mycket värda och vi alla har gått miste om härligheten från Gud. Ändå står vi tillsammans för att få Jesus synlig med goda och osjälviska handlingar.

Kyrkan, en plats där en växer och utmanas.
Församlingen är en fantastisk plats för att växa som människa i en trygg miljö. Du får ofta uppdrag om att hjälpa till eftersom verksamheten inte skulle fungera utan ideell hjälp. Många av oss har fått chansen att hålla i söndagsskolan, fixa med ljudet, baka kakor, spela musik eller säga något framför församlingen. Särskilt i Värne har jag känt att detta har fungerat otroligt bra. I en liten församling behövs vi alla extra tydligt. Detta genererar starka och modiga människor. Människor som vågar säga vad de tycker och människor som förstår att de har något att komma med.

Kyrkan, en plats där svaghet är mänskligt och premierat.
Även om det inte alltid är sanning och trots att jag ibland sätter upp fasader för att passa in i kyrkan så finns det alltid plats för förbön etc. En ordning som visar att vi alla behöver hjälp, vi klarar oss inte själva. Jag är så otroligt tacksam för all hjälp i bön och i samtal som jag har fått genom åren, det styrker och hjälper.

Detta är några exempel på varför jag är så otroligt tacksam över att vara en del av Guds församling. En församling som grundas på Guds kärlek och bibeln måste bli en öppen, generös och osjälvisk organism. Jag ber att fler ska få vara med om allt det som vi får erfara så ofta utan att ens notera det. Att en sedan också har blivit bra på att hitta på lekar och att fixa lägerbål är ju ett fint plus i kanten.

Var stolta kristna och vet att ni har något att vara stolta över. En Gud som bryr sig och vill leda oss till att bli mer som honom för att göra världen vackrare.

Ta hand om er
Johanna