När jag tappar tron på mänskligheten

När en fjärdedel av ett lands befolkning dör på tre år,
hur kan en tro på mänskligheten?
När oskyldiga civila avrättas för att de har glasögon,
hur kan en tro på mänskligheten?
När rädslan tvingar människor att tortera andra,
hur kan en tro på mänskligheten?
När barn dödas mot ett träd för att spara på ammunition,
hur kan en tro på mänskligheten?

Jag var för ett par veckor sedan ute och reste i Kambodja med brorsan. Kambodja är ett krigshärjat land som var med om något av det värsta ett land kan råka ut för på 70-talet då De röda Khmererna med Pol Pot i spetsen utrotade en fjärdedel av sitt eget folk.

Vi läste verkliga historier från överlevande fångar och fångvaktare på fängelserna. Alla var samma folk, en fångvaktare berättade att han hade sett sin farbror torteras men inte vågat ge sig till känna av rädsla för att själv vara på tur.

Jag litar inte på någon längre, allra minst mig själv. Om kriget kommer hoppas jag att jag hade kan agera modigt och skydda de i min omgivning. Men med hjärntvättning och hot om att avrätta ens nära kan jag inte säga vad jag hade gjort.

Den enda som går att lita på är Jesus, han är oföränderlig, han blir inte indoktrinerad eller hjärntvättad. Han är på riktigt den enda fasta punkt vi kan lita på.

Vi människor gör fel hela tiden men det var aldrig Guds plan. Det blev fel, och världen blev fel. Nu måste vi agera i en förstörd värld för att den inte ska bli helt mörk, vi måste med Guds hjälp lysa upp på platser där död och ångest regerar.Det må låta omöjligt att stoppa galningar när de fått makten men vi kan alltid göra något. Vietnamkriget slutade till stor del tack vare de protester som uppstod världen över och apartheiden i flertalet länder fick ett slut tack vare inre och yttre påtryckningar.

Så snälla, låt oss försöka hålla kursen mot Jesus och agera mot de orättvisor vi ser.

Kram Johanna