Vad är oumbärligt?

I höstas hade jag många intressanta diskussioner med en härlig kille som bl.a. ofta går barfota, sover på balkongen och dumpster divar (hämtar mat ur containrar). Han inspirerade mig mycket till att ifrågasätta huruvida samhällets förväntningar och vår närmiljö påverkar vad vi tror oss "behöva" för att ha ett lyckligt liv. Måste man nödvändigtvis jobba 40h i veckan? Är det oundvikligt att hamna i ett villaområde när man bildar familj? Måste man kratta löven på trädgården, måste man ens ha en trädgård? Borde jag lägga mina pengar på en weekend med en billig flygresa eller borde jag ta semestern på tåglängds avstånd?

Det finns så många alternativ som man inte tänker på existerar tror jag. Särskilt viktigt tror jag det är för oss kristna att aktivt välja t.ex. var vi vill bo, vilka vi vill beblanda oss med och hur vi spenderar vår tid. Är det rätt av oss om alla medelklasskristna buntar ihop sig i ett område för att sen gå till samma kyrka och aldrig se utanför vår egen homogena grupp?

Jag menar inte att man inte bör bo i villa eller jobba heltid, jag menar mer att det kanske är värt att reflektera över vilka av ens val som egentligen är grundläggande för sin egen och andras lycka. Är det viktigast för min familj att vi har råd att åka på semester eller är det viktigare att vi har tid att äta middag ihop? Jag vet inte vad som är rätt men jag tror helt enkelt att det kan vara bra att komma ihåg att bara för att telefonen och internet är uppfunnet så var det inte oumbärligt för 10 år sedan.

Matt 6:19-21
Samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara

Var välsignade
Kram Johanna