Paket = Jul?

Enligt Svensk Handels undersökning förväntas julhandeln omsätta närmare 65 miljarder kronor, det vill säg att varje svensk enligt beräkningarna ska spendera drygt 6 800 kronor.

I juletider så finns det otroligt många traditioner som kräver pengar, alla ska äta så pass att de inte kan resa sig under tre dagar och julklappar ska inhandlas till hela tjocka släkten. Dessutom tvingas man hela december att äta hämtmat då stressen över att hinna göra knäck, byta till julgardiner och handla den där tråkiga slipsen till en morbror du knappt känner gör att du inte hinner  laga någon vettig mat till matlådorna.

Ibland undrar jag vad Jesus skulle tänka, ibland känns det lite makabert att vi hyllar vår kung som valde att födas i ett stall, växa upp i en fattig familj och på alla vis påvisa att pengar inte kan köpa vare sig kärlek eller evigt liv med att spendera tusentals kronor och helt enkelt frossa i allt vi kan tänka oss.

Samtidigt så är ju folk generellt mer givmilda under december, musikhjälpen samlar in multum till välgörenhet och kyrkor samlar in pengar till projekt och öppnar sina lokaler för de ensamma och utsatta. Det är fantastiska värden som ofta påvisas i julandan men det är som att det ändå inte får oss att inse att vi är så fast i kommersialismen.

Vi ger bort pengar till välgörenhet för att hylla vår kung men vi bryr oss inte om barnarbetarna som har slitit med julklappströjan till farmor eller om vår jord som Herren har skapat och som går under p.g.a. våra inköp.

Jag tror att om Jesus skulle firat jul med sin familj i vårt Sverige hade Josef och Maria antagligen fått äta havregrynsgröt hela november, sedan ta ett lån för att kunna köpa något tillräckligt fint till Jesus för att han inte skulle bli retad i skolan och Josef skulle ha fått fråga om extrapass på träindustrin under mellandagarna för att kunna betala av lånet, allt för att hänga med i det som vi kallar "normalt" julfirande.

Jag säger inte att man borde sluta med julklappar eller med att äta julmat, men den hysterin som uppstår måste alla ha en inställning till och vara medveten om för att kunna förändra. Bestäm att ni bara ska köpa var sitt paket, bestäm att ni kör paketleken, bestäm att ni ska köpa alla julklappar på second hand eller fair trade, eller fortsätt att handla som innan men tänk på att allt vi gör ger konsekvenser.

Vila ut i jul och fäst dina ögon på Jesus
/Johanna