Gör det ändå

Ni har säkert hört om allt rabalder vid Medelhavets kustlinje. Bara i oktober har 600 människor drunknat på sin flykt till Europa.

En av anledningarna till att detta händer är att EU inte ger flyktingar asyl eller har några lagliga vägar öppna in till Europa, då finns bara vägen över havet kvar. Detta gav mig en tankeställare om vilken rätt vi i vår lilla välfärdsbubbla egentligen har att behandla andra människor som skit, stänga in oss bakom vår "EU-mur" och skylla på någon annan.

Jesus brydde sig inte om några murar, varken fysiska eller moraliska, han skickade ut sina lärjungar överrallt och själv umgicks han med tiggare och diskuterade med laglärda. Jesus såg ingen skillnad på människor, vad ger oss då rätten att göra det? Kan vi som kristna skylla på att vi inte har plats för fler invandrare? Eller kan vi skylla på resurser, pengar, politik? Jag tror egentligen att det handlar om att vi inte vill dela med oss av vårt överflöd.

Jag tror att vi som kristna måste vara föredömen när det handlar om människors värde och visa att vi ställer upp för de utsatta och visar vår solidaritet. Och vi kan göra saker, vi kan engagera oss i politiken, i kyrkans arbete, i välgörenhet, vi kan be och vi kan föra diskussioner med människor omkring oss om människovärdet.

Ibland känner jag hopplösheten när jag ser hur människor agerar och hur jag är en del av allt detta men jag ska ge er en dikt som Moder Teresa har skrivit för att ge er uppmuntran när ingenting man gör verkar vara tillräckligt.

GÖR DET ÄNDÅ

Människor är ofta oresonliga,
illojala och egoistiska
- förlåt dem ändå

Om du är generös kommer du
kanske att anklagas för själviska motiv
-var generös ändå.

Om du är framgångsrik kommer du att
vinna falska vänner och sanna fiender
-var framgångsrik ändå.

Om du är ärlig och uppriktig kommer
människor kanske att utnyttja dig
-var ärlig och uppriktig ändå.

Det du tillbringat år med att bygga upp,
kan någon annan rasera över en natt
-bygg ändå.

Om du finner frid och lycka,
kommer kanske någon att bli avundsjuk
-var lycklig ändå.

Det goda du gör idag,
kommer kanske att vara glömt imorgon
-gör gott ändå.

Ge världen det bästa du har,
och det kanske inte räcker
-ge det bästa du har ändå.

För i slutändan är det här en sak
mellan dig och Gud
-Det var faktiskt aldrig en sak
mellan dig och dem.