Gödselhögens bön

"För att kunna odla vackra blommor i en trädgård måste man ha gödsel. Gödseln är vårt förflutna. Gud använder sig av den för att få oss att växa.
När hästspillningen kommer ut ur hästens bakdel är den för varm, för syrlig, för tung. Den stinker. Den är äcklig. Om man breder ut den på blommorna och sådden, blir alltsammans bränt och förstört.
Gödsel måste man låta vila, torka och brytas ner sakta. Med tiden blir den lättarbetad, luktfri, lätt, näringsrik.
Då ger den de finaste blommor och de finaste skott.
Gud använder sig av vårt förflutna som gödning för vårt liv. För att vi ska växa.
Men om du håller kvar  huvudet i ditt heta förflutna kväver det dig.
Du måste lämna det.
Med tidens och nådens hjälp bryts det onda och svåra inom oss sakta ner.
Vi måste älska det som vi skämdes för och som vi tyckte var avskyvärt. Dynghögen blir en källa till fruktbarhet.
Vårt förflutna, vårt lidande, vårt slaveri, våra rop - det är musik för dem som har det svårt. Man kan inte leva idag utan att ha levt igår.
Vem du än är, vilka sår du än har fått från ett smärtsamt förflutet: glöm aldrig, i ditt misshandlade minne, att en evighet av kärlek väntar på dig."

ur boken "kärleken är starkare än hatet"
av Tim Guénard

kram Sofie