Extraförälder

Nollningen i Linköping är i morgon slut efter två veckor av intensivt umgänge, guidande av nya studenter, lekar på dagarna och party på kvällarna.

Jag har varit fadder (aka extramamma) och har tillsammans med ett par andra äldre studenter "tagit hand om" ett tjugotal nya studenter. Vi har förklarat var man köper billigast schampoo, varför man ska ha med sig en termoskopp till kaffet och har fått telefonsamtal mitt i natten av någon som har cyklat vilse på väg hem från McDonalds.

Det är vuxna människor som börjar plugga, flera är äldre än jag men ändå finns det så mycket vilsenhet. Jag vet själv att förra årets första veckor på terminen var kaos. Skulle jag hitta kompisar? Skulle jag trivas? Skulle utbildningen vara rätt? Då behövdes det en fast punkt, någon att fråga om råd och någon att ringa när man råkade missa en föreläsning.

I år har jag fått vara med och förhoppningsvis gjort de nya studenternas start i univertitetslivet lite enklare. I morgon slutar mitt ansvar och de kommer få klara sig själva, jag kommer inte smsa dem varje dag och skriva var vi ska träffas. Det kommer nog bli lite tomt, jag har liksom tagit dessa underbara människor under mina vingar, men måsta nu inse att jag inte är deras mamma längre utan bara en helt vanlig kompis.

Någon som däremot alltid är vår förälder är Gud, han kanske inte viskar vilket schampoo vi bör köpa men han finns alltid där. Han låter oss möta rätt människor i rätt tid.

Ps 57
Jag flyr till dig,
i dina vingars skugga tar jag min tillflykt
tills faran har dragit förbi.

Var välsignade
Johanna