Vardags-exkludering

Hierarkier, ett nödvändigt ont.

Alla kan inte vara chefer och alla kan inte bestämma för då skulle det bli än mer kaos, men usch vad jag ogillar onödiga och exkluderande hierarkier.

Jag läser litteraturhistoria nu om hur adel och präster sätter sig över bönder och annat fattigt, maktlöst folk och inser att Oscar Wildes citat "Det enda vi lär av historien är att den upprepar sig." är alldeles för sant.

I det stora finns det chefer som inte ger sina anställda lön och diktatorer som svälter ut sin befolkning. Detta möter inte jag i min vardag men jag möter den vardagliga hierarkin, inkluderingen och exkluderingen.

Den när bara de som är med i ett visst gäng får gå på fest, när bara vissa inbegripna förstår skämten och känslan av att som utomstående ibland få deras uppmärkssamhet och därmed få en ego-boost direkt. Detta är ganska vrickat eftersom jag vet att vi alla är helt vanliga människor och lika inför Gud. Så här har det alltid varit, det har alltid funnits de "coola gängen" och gäng överhuvudtaget där man ibland har velat vara med, ibland inte.

Själv avskyr jag att bjuda hem folk om jag inte kan bjuda in "alla" och fick panik på mitt utskott (i lärarsektionen på universitetet) när vi förutom kick-off och lite sånt började fixa grillningar och fester m.m. där vi uttalat sa att det var en fest för bara oss.  Jag vill inte vara någon som utestänger folk och särskilt inte p.g.a. något så trivialt som att jag är med i ett utskott som de andra inte är med i. (Jag sa det till utskottet och vi ändrade idéen så alla fick vara med.)

Jag menar inte att man alltid ska bjuda hem alla man känner och inte känner, Jag menar att vi måste jobba bort onödiga exkluderingar och hierarkier som inte tjänar något syfte för i grunden är vi alla skapade till Guds avbild för att bli älskade av honom på samma villkor.

Kram Johanna

• Ingela • 8 maj 2013 21:38:02
    Så bra skrivit Johanna! Fortsätt att stå för dina höga ideal!