Hat

Jag såg Palmedokumentärerna i helgen och de förfärar mig.

De är självklart vinklade och eftersom jag själv inte levde på hans tid har jag svårt att förstå hur det kändes att vara där. Palme var på inga sätt perfekt, han gjorde många misstag (att t.ex. ljuga för hela Sverige är inte särskilt smart om man vill ha kvar sitt förtroende) och han hade nog passat bättre på den utländska arenan där han kunde kämpa för rättvisa och avskaffandet av Apartheid istället för att kämpa för svenskarnas ekonomi.

Men det jag inte förstår är HATET, det hat som så många kände emot denna enda man. Hur kan man skylla alla problem på en enda politiker? Han gjorde impulsgrejer och jag fattar att folk blev sura när han sabbade relationen med USA genom sitt uttalande om Vietnamn (trots att vi nu vet att det var behövligt att någon stod upp för de svaga). Men jag blir rädd, att något sådant ska hönda igen. Reinfeldt säger ju aldrig något upprörande så där kommer det inte hända, men ledde Palmemordet och Palmehatet alla till mänhän i regeringen och riksdagen? Eller är det bara så att vi tror att vi är ett litet land som inte kan göra någon skillnad i världen?

I vilket fall som helst så skulle jag önska lite mer intressanta människor i regeringen som vanligt folk i alla fall har en åsikt om, dock hoppas jag att vi har lärt oss av historien och aldrig kommer gå med plakat om att vi önskar någons död då det kan slå in. (Även att tänka på i och med Sverigedemokraterna som inte direkt står för rättvisa)

Matt 5:43 Ni har hört att det är sagt: Du ska älska din nästa och hata din ovän. Jag säger er: Älska era ovänner och be för dem som förföljer er.