Normbrott

Mitt uppe i tentapluggande om likvärdig behandling, arbete emot diskriminering, förståelse av vilka normer jag ständigt agerar utefter och tar för givet samt om hur blind jag själv är för de normer jag uttrycker med mitt språk genom att säga fotboll/damfotboll eller säga "vilken man" för att uppmuntra någon som skottar snö, blir jag ganska frustrerad på mig själv.

Jag inser att jag aldrig i livet ständigt kommer reagera och handla utifrån hur varje individ verkligen är utan väga dennes agerande i förhållande till personens kön, etnicitet, utseende, ålder m.m. ett så djupt rotat normsystem om vad som är tecken på styrka och svaghet, på smarthet och dumhet. Jag agerar utefter idéer det inte finns vetenskapliga belägg för som att flickor är bättre än pojkar på språk men sämre på logiskt tänkande och att invandrare som inte kan svenska är sämre på matte, att män på något sätt har tolkningsföreträde och per automatik mer rätt än kvinnor i värderings- och normfrågor och att tjocka människor är roliga.

Ständigt handlar jag utefter samhällets normer om vad som är rätt, riktigt och normalt och kommer hela livet jobba för att bryta mina mönster om normalitet men med en bister förvissning om att aldrig bli fördomsfri.

Därför känns det befriande med tanken på att "Herren ser med andra ögon än människor: människor ser till det yttre men Herren ser till hjärtat" 1 Sam 16:7 Inför honom är vi jämlikar, varken bättre eller sämre än någon annan, han har skapat oss alla till hans avbild och genom tron på Jesus är vi alla hans barn. "Här är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus" Gal 3:28

Gud välsigne er!

Kram Johanna