Värne Allians VISION

Äkta vänner...

Hörni... Det här med vänskap. Det är fantastiskt att få ha vänner omkring sig. Att veta att det finns någon man kan ringa när det krisar – eller inte krisar. Vad gjorde jag utan vänner?


En gång för länge sen fanns en mamma som kände stor omsorg & oro. En mamma som cyklade förbi skolan i smyg under sin dotters rast för att se om hon hade någon att leka med... Som fick se en liten tjej gå med händerna i fickorna, ensam, sparkandes på lite gruskorn & snoret rinnandes. En mammas längtan efter att få öppna dörren för sin dotters kompisar, ställa fram mellanmål till en till...

Jag var den där tjejen. Och mamman var min mamma.
Det var min mammas stora längtan att jag skulle få hitta kompisar. Hitta ett ställe där jag fick vara som jag var & vara trygg i det.

Så en kusin som tillfälligt bodde i stan under sin studietid tog med mig till kyrkan en fredagskväll för att jag skulle få börja i kören.

Jag var 11 år.

Jag kände ingen & jag var fruktansvärt nervös.

Jag var dessutom väldigt tystlåten & blyg. Inte en så bra kombination i denna situation kan man tycka...

I en annan del av staden hade en annan mamma hört talas om att jag fanns. Hon hade en dotter i precis samma ålder som jag. En dotter som avskydde körer. Men den här mamman tog sin dotter i armen & åkte in till kyrkan med henne samma fredagskväll som jag skulle dit.

Så möttes vi där i foajén. Två blyga tjejer, strax under tonåren.

Vet du vad? Det var nå´t som hände den där kvällen...

Sen den dagen är hon en av de som jag inte klarar mig utan.

Sen den dagen vet jag vad det innebär att ha en riktig vän.

I min värld innebär en riktig vän en sån som jag kan prata med om allt – och jag vet att det som jag vill stannar mellan oss gör det.

En riktig vän är en sån som jag kan vara mig själv med.

En riktig vän är inte en som håller med mig i allt – utan en som kan förmana mig när hon tycker jag gör fel.

Som kan vara ärlig mot mig & som jag kan vara ärlig mot

– utan att det behöver innebära att vi blir osams.

En riktig vän är en som gläds med mig när jag är glad,

som uppmuntrar mig när jag behöver det.

Vet ni... det är nåt med det hon säger & det hon gör som känns så genuint äkta. Jag behöver aldrig vara orolig för att hon hittar på, att hon låtsas.

Så här i efterhand är jag helt övertygad om att hon korsat min väg av en alldeles speciell anledning.

Så många gånger har hon räddat mig från situationer som skulle kunnat gjort mig väldigt illa. Jag har flera gånger tänkt att hon är en ängel, en riktig ängel som Gud sänt...

I samband med att hon blev min vän hände nåt med mig. Jag förändrades på nå´t vis & när jag ser tillbaka på den jag var då så känner jag inte igen mig... Hon såg mig. Hon visade att hon tyckte om mig. Hon lyfte mig när jag behövde det & fick mig att skratta så att tårarna sprutade. Och så är det än idag. Vänskapen känns orubblig.

Kanske är det nå´t som gör att jag upplever det som att hon är sänd av Gud?

Kanske beror det på att jag känner igen det:

en som jag kan prata med om allt, som jag kan få vara mig själv med, som förmanar mig när det behövs, som gläds med mig, som uppmuntrar mig, som lyfter & bär mig, som ser mig precis där jag är, precis som jag är.

Känner du igen det?


Det här hände för länge sen & det sorgliga i denna berättelse är förgånget. Det är inget jag sörjer & jag önskar inte att du sörjer för min skull. Det jag önskar är att vi får vara uppmärksamma på de som står lite utanför, de som har föräldrar som inte har någon extra att duka för.

Det är en förmån att få ha vänner... Jag är innerligt tacksam över att få ha riktiga vänner. Vänner som är äkta. Jag hoppas att jag får vara en sån vän tillbaka.

En person att räkna med när det stormar

& en person att skratta med när livet är som bäst.
Ha en fin helg!

Kram Therese

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Johnny » Jesus, en klottrare?:  ”Vad glad jag blev Johanna :) för det du sett i Berlin, Jesus med en sprayflaska..”

  • Eva Sandevik » Att vända ett fartyg:  ”Tack Sofie! Så fint skrivet och tänkvärt för oss var och en. Kramar från Torpet.”

  • Jonas » En församling utan mascara:  ”Härligt & modigt skrivet Sofie - jag delar din dröm om församlingen! ”

  • Karl Eriksson » Rösta Jesuslikt:  ”"att några kvinnor i hans hemförsamling röstade på Sverigedemokraterna" "skulle ..”

  • Åsa M » Grusplan eller Guds plan?:  ”Så sant!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln